EN

Προσβάσιμα μονοπάτια Σκιάθου

Ανακαλύψτε την φυσική ομορφιά της Σκιάθου μέσα από το δίκτυο προσβάσιμων μονοπατιών της.

Ανακαλύψτε την εκπληκτική ομορφιά της Σκιάθου μέσα από τα προσβάσιμα μονοπάτια της, σχεδιασμένα για να τα απολαμβάνουν όλοι. Είτε αναζητάτε μαγευτική θέα, ήρεμες περιπατητικές διαδρομές στη φύση, είτε λίγη περιπέτεια, υπάρχει ένα μονοπάτι που σας περιμένει. Κάντε κλικ στο μονοπάτι που σας τραβάει την προσοχή για να μάθετε περισσότερα και μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε την καρτέλα “Προσβασιμότητα” στη σελίδα του μονοπατιού για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να απολαύσετε με ευκολία τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Ξεκινήστε το ταξίδι σας τώρα!

Η Κοιν.Σ.Επ. «Μονοπάτια της Ελλάδας», στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Κληρονομιάς Σκιάθου», πραγματοποίησε έρευνα πεδίου με στόχο τον προσδιορισμό των πεζοπορικών διαδρομών του δικτύου “Skiathos Trails” που είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Η μεθοδολογία για την καταγραφή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας των πεζοπορικών διαδρομών της Σκιάθου βασίστηκε στον «Οδηγό για Προσβάσιμες Διαδρομές στη Φύση», ο οποίος έχει συνταχθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Ορισμένες βασικές παραδοχές για τις πεζοπορικές διαδρομές της Σκιάθου είναι οι εξής:

  • Καμία διαδρομή δεν είναι 100% προσβάσιμη για τυφλά άτομα ή για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς οι διαδρομές δεν διαθέτουν κιγκλιδώματα.
  • Όλες οι διαδρομές είναι προσβάσιμες για άτομα με προβλήματα ακοής, όμως κάποιες χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή.
  • Οι διαδρομές που έχουν κριθεί προσβάσιμες έχουν μονοπάτια με πλάτος μεγαλύτερο από 100 cm, κλίση μικρότερη από 7%, και σταθερή, λεία επιφάνεια.
  • Η σήμανση των διαδρομών της Σκιάθου είναι τυποποιημένη και τοποθετείται με συγκεκριμένο τρόπο σε κατάλληλα σημεία, ώστε να είναι εύκολα αντιληπτή και κατανοητή.